Skoči na glavno vsebino

Luba-vodica

V vrtcu Cerkvenjak smo se v letošnjem letu med drugimi lotili tudi projekta Turizem in vrtec. Letošnja rdeča nit projekta je Voda in zdravilni turizem. Pri dejavnostih smo se osredotočili na zdravilne vidike vode, ki pozitivno vplivajo ne le na naše telo, temveč tudi na splošno počutje. V naši občini smo si ogledali vodne vire: ribnik, vodno fontano, izvir Lȕba vodica in potok. Otroci so se razgibali, da so prišli do oddaljenih voda, ob njih pa so se sprostili. Poleg vodnih virov v naši občini smo spoznali pomen vode za zdravje, rastlinstvo in živalstvo ob vodi, kroženje vode, čudili smo se čarovniji – poskusu filtriranja vode …

Za varčnost pri uporabi vode so skrbeli varčni detektivi, ki so obiskovali vse igralnice in preverili, če so otroci varčni, če puščajo pipe, če imajo toplo in hladno vodo ter razdelili opozorilne nalepke, da je z vodo potrebno varčevati. V vsaki skupini so razdelili izdelane vodne izkaznice s potrdilom, da so otroci varčni.

Ugotovili smo, da vode za preživetje ne potrebujemo le mi, temveč tudi živali in rastline in da je bivanje ob vodi sproščujoče in hkrati zanimivo za raziskovanje rastlin in živali.

Ob zaključku projekta smo k sodelovanju (spodbudili) povabili tudi starše, da v prostem času s svojimi otroki obiščejo vodne vire v naši občini. Otroci so nato v vrtcu ob fotografijah in risbah predstavili svoje doživetje gibanja ob vodi. Plakat s fotografijami in risbami smo izobesili na vidno mesto vrtca tako, da je spodbudil še ostale starše k sodelovanju.

Skozi projekt so spoznali, da je voda »čudežna«, saj se pojavlja v različnih oblikah in agregatnih stanjih. Opažamo, da otroci najraje pijejo vodo predvsem iz vrtčevskega pitnika na igrišču, da so skrbni pri točenju vode ter da se zavedajo njenega pomena za zdravje, preživetje … Skratka, da jo cenijo.

ribnik-pri-SRC-ju       sdr     vodna-fontana     pitje-vode     vodni-eksperimenti     Dolinarjev-ribnik

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost