Skoči na glavno vsebino
W

Podružnica Vitomarci

!

Nahajate se tukaj


Novice

OTROCI POJEJO SLOVENSKE PESMI IN SE VESELIJO

Generalki se bosta začeli ob 16.30 uri in sta za tekmovalce obvezni.

Vljudno vabljeni!

Šola v naravi 5. razred – 3. dan

Po dveh dneh ob morju smo že tako domači, da smo se tokrat odpravili malo dlje. Z avtobusom smo se odpeljali v Piran, kjer smo imeli prvi postanek na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Predstavili so nam morsko biološko postajo, svoje delo, opremo in kader, ki je tam zaposlen. V drugem delu pa je bil poudarek na spoznavanju biodiverzitete morja v Tržaškem zalivu, ki je izjemno pestra. Naš majhen kos morja ima tako pestro podmorsko življenje, da mu nekateri rečejo kar Noetova barka.

Raziskovanje smo nadaljevali v center Pirana, kjer se nahaja Muzej školjk z zelo bogato in dragoceno zbirko. Naučili smo se razlikovati polže od školjk in videli največjo školjko na svetu ter repliko največjega in najdražjega bisera na svetu.

Po kosilu in počitku smo tako kot včeraj v bazenih preizkušali in urili svoje plavalno znanje.

Ker je tudi danes zvečer deževalo, smo nekaj časa posvetili šolskemu delu.

 

Šola v naravi 5. razred – 2. dan

2. dan smo začeli z poživitvenim in osvežujočim tekom ob morju.

Po zajtrku smo se sprehodili do Kopra, kjer smo si v Pokrajinskem muzeju ogledali zbirko iz rimskih časov. Po ogledu smo ob rimskih igrah urili svoje taktične spretnosti. 

Popoldanski čas smo preživeli v bazenih. Najprej smo preverili svoje plavalno znanje, potem pa smo uživali v masažnih vrelcih, toboganu in druženju.

Po večerji nam je naše načrte za športno preživljanje zaključka dneva prekrižal dež. Tako smo večerni čas preživeli v skupnem prostoru v hotelu, kjer smo na papir strnili svoje dosedanje spomine o šoli v naravi.

Šola v naravi 5. razred – 1. dan

Po mirni vožnji do Kopra je 1. dan šole v naravi sledila namestitev v sobe.

Po okusnem kosilu smo se odpravili na sprehod do mesta Koper. Znamenitosti mesta smo si ogledali ob pomoči Krilatega muca, ki nam je ogled popestril z zanimivimi ugankami o mestu in tako poskrbel, da nismo ničesar spregledali. Po naporni hoji smo si noge osvežili v morju.

Ob raziskovanju okolice hotela smo srečali še lokalnega ribiča, ki nas je poučil o živalih v morju. Spoznali smo, da moramo s sipami previdno ravnati, saj nam lahko hitro pustijo spominski madež na obleki.

Dan smo zaključili z aktivnim druženjem na športnem igrišču v bližini hotela.

Akcija zbiranja starega papirja se počasi zaključuje

Prebrana revija, počečkan list papirja, navodila za uporabo tehničnega izdelka v številnih jezikih, reklame in še in še … V gospodinjstvih se nabere veliko starega papirja in kam z njim? V keson za zbiranje starega papirja, a ne tisti domač. Devetošolci vas prosimo, da ga pripeljete v keson, ki stoji na spodnjem parkirišču matične šole v Cerkvenjaku. S tem boste prispevali k ohranjanju čistega okolja, saj se zbrani papir reciklira, istočasno pa delovali dobrodelno. Zbrana sredstva od papirja vsako leto devetošolci porabijo za zaključni izlet.

In ker se ta že približuje vas obveščamo, da pohitite s svojim dejanjem ter papir pripeljete čim prej. Akcija zbiranja starega papirja bo trajala le še do konca meseca maja.

Vsem, ki ste ali še boste sodelovali v akciji, se iskreno zahvaljujemo.     

Dan Zemlje na POŠ Vitomarci

Vsako leto, 22. aprila, se ljudje po vsem svetu združijo v praznovanju Dneva Zemlje. Ta poseben dan je namenjen ozaveščanju in spodbujanju ukrepov za varstvo okolja ter ohranjanje našega planeta za prihodnje generacije.

Tudi naše šolsko okolje lahko prispeva k ohranjanju Zemlje. Ob letošnjem Dnevu Zemlje smo se pridružili temu globalnemu praznovanju s številnimi aktivnostmi. Jutro smo začeli s posebno oddajo šolskega radia, nato smo organizirali čistilno akcijo v okolici šole, šli na učni sprehod v naravo in raziskovali rastlinstvo ter določali kakovost vode z biološko metodo, uredili šolski vrt in zasadili rasline,  izvedli delavnice o recikliranju in ponovni uporabi. Nastali so zanimivi likovni izdelki in novi uporabni predmeti. Za konec smo izvedli še izmenjevalnico rabljenih oblačil in obutve.

Vsak od nas lahko prispeva k bolj trajnostnemu načinu življenja, tako da se zavedamo svojih okoljskih vplivov in sprejemamo odgovorne odločitve.

Ob letošnjem Dnevu Zemlje smo  se spomnili, da je skrb za okolje nujna naloga, ki zahteva sodelovanje vseh nas. Skupaj lahko ustvarimo bolj trajnosten in zdrav planet za vse živeče organizme. Ohranimo naš planet za prihodnje generacije, saj je Zemlja naš edini dom.

Dan Zemlje POŠ Vitomarci

Slika 1 of 29

24. 4. 2024 – slovenski dan brez zavržene hrane

24. 4. 2024 – slovenski dan brez zavržene hrane

24. aprila že 4. leto zapored obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane, katerega namen je vsakega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. V povprečju vsak prebivalec v Sloveniji zavrže približno 70 kg hrane, od tega kar 27 kg še užitne. Na ravni EU zavržemo kar 20 % vse hrane, ki je bila namenjena za prehranjevanje ljudi. Globalno gledano pa zavržemo toliko hrane, kot bi jo predelali na površini, veliki za kar 635 Slovenij. Največ zavržkov nastane v domačih gospodinjstvih, zato smo ravno mi tisti, ki lahko s spremembami pripomoremo največ. Zavedati se moramo, da s tem ko zavržemo hrano, ne zavržemo samo tistega pikastega jabolka, ki nam ni všeč, ali tistega jogurta, na katera smo v hladilniku pozabili, ampak tudi vse naravne vire; tla, oz. kmetijske površine, vodo, energijo in delo, ki je bilo vloženo v pridelavo in pripravo hrane. Za zmanjševanje zavržkov hrane pametno načrtujemo nakup, doma redno preverjamo roke uporabe živil, upoštevamo navodila shranjevanja živil zapisana na deklaraciji, pripravimo si manjše obroke, za katere zagotovo vemo, da jih bomo zaužili, hrano zamrznimo, če menimo, da je ne bomo uporabili v krajšem času, namesto v smeti, hrano odvrzimo na kompost in nenazadnje naučimo se uporabiti ostanke hrane, ki jih lahko preoblikujemo v zelo okusne jedi.
Nekaj receptov za porabo ostankov hrane lahko najdete na spodnjih povezavah.
https://online.fliphtml5.com/gsqqs/jjpu/#p=1
https://issuu.com/lasbogastvopodezelja/docs/e-priro_nik_z_recepti_2022_small
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/hrana-ni-za-v-smeti/

Zavedati se moramo, da je hrana vrednota in tako moramo z njo tudi ravnati.

Do konca šolskega pouka:

Dnevi

:

Ure

:

Minute

:

Sekunde

Foto utrinki

Hitri kontakt

Tel.: 02-757–51–01
Pedagoški vodja: Marjana Gomzi
E-pošta: pos.vitomarci@siol.net

Koledar novic

maj 2024
P T S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Prihajajoči dogodki

  • Poletna šola v naravi – 5. r - pon 13.5.2024
  • Športni dan – Veter v laseh - pet 24.5.2024

Interni mesečni koledar LDN

Arhiv novic

Arhiv novic – stara spletna stran

Projekti

Naročite se na e-novice

Skenirajte spodnjo QR kodo, vnesite vaš e-naslov, ime in priimek. Tako boste obveščeni o izbranih novicah naše šole.Kako skeniram QR kodo (Android)
Kako skeniram QR kodo (iPhone)


Ne spreglej

Dan Zemlje na POŠ Vitomarci

Vsako leto, 22. aprila, se ljudje po vsem svetu združijo v praznovanju Dneva Zemlje. Ta poseben dan je namenjen ozaveščanju in spodbujanju ukrepov za varstvo okolja ter ohranjanje našega planeta za prihodnje generacije. Tudi naše šolsko okolje lahko prispeva k...

več...

Medobčinski otroški parlament Lenart 2024

  V petek, 23. 2. 2024, se je v Centru Slovenskih goric v Lenartu odvijal medobčinski otroški parlament. Na tem, že tradicionalnem dogodku, vsako leto sodeluje sedem osnovnih šol: OŠ Benedikt, OŠ Cerkvenjak – Vitomarci, OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski dol, OŠ Lenart,...

več...

Naslov

Vitomarci 42b
Slovenija, 2255 VitomarcI
Navodila za pot

Uradne ure

Pon – Pet : 8.00 – 11.00
Pon – Pet : 13.30 – 14.30
Sob – Ned : Zaprto

Kontakt

Tel: 02 / 757 – 51 – 01
E-Pošta: pos.vitomarci@siol.net

Naročite se na e-novice

Sledite nam na

Prijava (za osebje)

(Skupno 7.331 obiskov, današnjih obiskov 5)
Dostopnost