Skoči na glavno vsebino

Tako kot vsako šolsko leto tudi letos OŠ Cerkvenjak – Vitomarci sodeluje v otroškem parlamentu, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Otroški parlament je namenjen otrokom, izražanju njihovih mnenj in sodelovanju pri družbenem dogajanju. Otroci pridobivajo izkušnje pri izražanju svojih mnenj in misli ter pri argumentiranju le-teh o temah, ki jih izberejo sami na demokratičen način. Pri tem jih usmerjamo in podpiramo mentorji.

Že tretje leto zapored obravnavamo temo Moja poklicna prihodnost. Razlog, da se o tej temi pogovarjamo že tri leta, je epidemija korona virusa. Zato smo letos na srečanjih in dnevu dejavnosti, ki je bil namenjen šolskemu otroškemu parlamentu, ukvarjali z vplivi epidemije korona virusa na izbiro poklica in zaposlovanje.

Aktivnosti, povezane z letošnjim otroškim parlamentom, so se začele v jeseni tega šolskega leta. Na tedenskih srečanjih  z učenci parlamentarci iz matične in podružnične šole smo razpravljali o epidemiji in njenih pozitivnih ter negativnih posledicah, ob občutkih in čustvih, ki jih je pri nas povzročala, kako je vplivala na potek pouka/dela, katera nova znanja smo pridobili in kako so ta uporabna v naši prihodnosti. Izpostavili smo vpliv epidemije na izbiro srednje šole in poklica ter zaposlitev. Za boljšo predstavo so učenci parlamentarci pripravili tudi dve anketi: za lokalne podjetnike in učence od 6. do 9. razreda.

Šolski otroški parlament se je odvil 5. 1. 2022 na matični in podružnični šoli. Učenci so spoznavali vplive epidemije na izbiro poklica, odločitev za srednjo šoli, posledicah epidemije pri zaposlitvi in zaposlovanju. Posebna pozornost je bila namenjena tudi spoznavanju svojih močnih področij in osebnostnih lastnosti, saj imajo pomemben vpliv na opravljanje poklica. Učenci so se seznanili tudi s tem, kaj vse je potrebno pri načrtovanju poklicne poti.

Tega dne so se učenci od 6. do 9. razreda udeležili zoom srečanja s predstavnico iz Zavoda za zaposlovanje Ptuj. Na tem srečanju so spoznali delovanje zavoda, kakšne dolžnosti in pravice imajo zaposleni, kako jim zavod pomaga pri iskanju zaposlitve, s čim se je ta zavod srečal v času epidemije in kako je takrat deloval ter kaj zavod za zaposlovanje nudi osnovnošolcem.

Epidemija korona virusa pa nam je prinesla tudi novo obliko dela – delo na daljavo. Pri tem nujno potrebujemo računalnik in dobro internetno povezavo. Ker so učenci v tem obdobju preživeli veliko časa na spletu, so bili učenci 7. in 8. razredov deležni tudi spoznavanja varne rabe interneta. Udeležili so se delavnice na to temo, ki je bila izvedena s strani Safe.si. Safe.si je nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Še eno leto zapored smo uresničili vizijo otroškega parlamenta, da z njim dihajo vsi v šoli.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost