Select Page

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane. Obeležujemo ga vsak tretji petek v novembru. Letošnji je že enajsti.

Leto 2021 je razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave, zato letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk poteka pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati otroke in šolajočo mladino ter vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost:
– o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
– o pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora,
– o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje,
– o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo ter
– o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Ozaveščanju od zrna do kruha, od čebele do medu in sadja ter od zajtrka do zdravega življenjskega sloga.

Pomembno je, da se že v otroštvu in mladosti spoznamo in poučimo o pomenu zdravih živil, predvsem tistih, ki jih pridelamo doma oziroma pomena hrane iz lokalne bližine. Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske hrane iz lokalnega okolja, saj je takšna hrana običajno bolj dozorela in ima višjo biološko (hranilno) vrednost.

Več informacij o Tradicionalnem slovenskem zajtrku najdete s klikom na povezavo:
Tradicionalni slovenski zajtrk – predstavitev

V knjižici “Nasveti in kuharski recepti za zdrav zajtrk ” najdete inovativne ideje za pripravo zdravega in okusnega zajtrka.

Želim vam v prijetnem vzdušju preživet dan – naj bo zares super dan!

Sabina Kocijan, org. šol. prehrane

 

 

Vam je prispevek všeč? Lahko ga delite.
Email this to someonePrint this pageShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost